 |
Nyami! | |
Mit lehet kihozni egy kis csirkeszárnyból, kaliforniai
paprikából és lilahagymából némi fűszer, olaj és egy sütő segítségével? Finom,
laktató, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vacsorát!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
-
2 nagy kaliforniai paprika (szeretem a színeket a konyhában, ezért én egy
sárgát és egy pirosat választottam, de természetesen lehet ugyanolyan színű is
a 2 paprika)
-
2 közepes fej lilahagyma (ez lehet vöröshagyma is, de szerintem ehhez a
recepthez jobban illik a lilahagyma édeskés íze)
-
fél dl olaj
-
kicsi víz
-
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat a 2 ízület mentén elvagdosom, a 2
nagyobb részét tálba gyűjtöm, a kicsik nekem most annyira használhatatlanok
voltak, hogy a kukában landoltak, de ha kövérebb madarak szárnyaihoz sikerül
hozzájutnunk, finom levest főzhetünk belőlük. Mikor ezzel végeztem, ráöntöttem
nagyjából fél dl étolajat, megszórtam Vegetával, majorannával, borssal és a
kedvenc Lidl-ös sült csirke fűszersómmal.
 |
Csirkeszárnyak pácban, még a zöldségek nélkül |
Itt leszögezném, tudom, hogy sokan nem szeretik ezeket a
fűszerkeverékeket, mint a vegeta, leveskocka és a speckó ételekhez
kifejlesztett változatokat (pl. sült csirke, sült oldalas, sült krumpli, stb.).
Én úgy gondolom, semmivel nem lesz kevesebb az az étel, amibe ilyen keverékek
is kerülnek. Ugyanúgy én csinálom, én is ízesítem, mert nem csak azt teszem
bele, hanem sok-sok fűszert, és mellette azt IS. Tudok ezek nélkül is finoman ízesíteni, de ha
egyszer ízlik, miért ne használjam? Ráadásul vannak ezekben olyan fűszerek is,
amiket önmagukban nem vennék meg, feleslegesnek érezném, így viszont új ízekkel
is találkozunk. Természetesen nem ebből áll a pörköltszaftom, sem a milánóim,
de még a sajtlevest sem porból főzöm! :) Azonban csirkehúsos leveskocka, vegeta és 1-2
sülthöz való fűszersó mindig megtalálható a konyhában.
Visszatérve a recepthez: a csirkét elkeverem a fűszerekkel
és az olajjal, majd nekiállok a paprikának és a hagymának. Utóbbit egyszerűen
megpucolom, félbevágom, majd vékony szeleteket vágok belőle, így szép,
egyenletes csíkokat kapok. A paprikákat alaposan megmosom, kicsumázom,
kimagozom és a hagymához hasonló méretű csíkokra vágom. És nagyon meglepődök,
ha ez történik:
 |
Ki lakik a piros paprikában? Egy kicsi zöld paprika! :) :) |
A hagymát és a 3 (!! :) ) színű paprikát is beleszórom
a tálba és alaposan összekeverem a csirkével. Veszek egy jénait, amibe
beleborítom a csirkés-paprikás keveréket, majd felöntöm nagyjából fél dl
vízzel. Elkeverem, lefedem alufóliával és beteszem a sütőbe, közepes fokozaton
sülni. Amikor kifehéredett a hús és összeesett a paprika és a hagyma (kb 30-40
perc), leveszem az alufóliát, alaposan átmozgatom a húst, majd visszateszem
pirulni 20-25 percre.
Rizzsel az igazi, de mivel szaftos marad, tarhonyával
vagy krumplipürével is el tudom képzelni.
ez tetszik, kipróbálom :-)
VálaszTörlésJól teszed! :)
VálaszTörlés