Édes, vicces túrófánk


Mindenkivel előfordul, hogy megvesz valamit, aztán csak halasztja, halasztja a felhasználását a dolognak. Egy olyan terméknél, ami élelmiszer és ráadásul romlandó, külön oda kell figyelni erre. Nekem a túró ilyen kis mumus. Mindig veszünk és mindig ezer ötletem van még a boltban, hogy mire fogom felhasználni, aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy nem otthon reggelizünk, ezért nem kell kőrözött, vagy nincs idő sütit sütni, vagy épp milánóit ettünk 3 napig és már nem kívánjuk a tésztát...




Aztán mire megtalálom a hűtő mélyén, már vagy épp aznap jár le, vagy 1-2 napja le is járt. Ilyenkor már nyilván nem esszük meg frissen, de azért alapos szagminta vétele után általában arra jutok, hogy jó ez még valamire. Na de mire? És ekkor jut eszembe ez az isteni finom édes, könnyű, gyors és vicces édesség: a túrófánk! :)







A hozzávalók:

  •  25 dkg túró
  •  4 egész tojás
  •  fél csomag sütőpor
  •  1 ek. cukor
  •  6 ek. finomliszt
  •  reszelt citromhéj
  •  vanília aroma, vagy vaníliás cukor (de akkor kevesebb cukor)
  •  csipet só


Elkészítés:

A túrót műanyagtálban egy villa segítségével szétnyomom. Beleütöm a tojásokat, alaposan elkeverem. Ha folyékony vanília aromát használok, azt is eloszlatom benne egyenletesen. Ezután rászórom a lisztet, sütőport, sót, cukrot és a citromhéjat, majd jól elkeverem az egészet. 2 evőkanál segítségével gombócokat formálok belőle, majd bő olajban (legalább 4-5 centi legyen, hogy ne süllyedjenek le a fánkok a mélyére) kisütöm, ami igazán mókás folyamat! Hogy miért mókás? Mert ezek a kis édesek maguktól forognak! Amikor az alsó oldala megsül szép sárgára, és épp elkezdenél gondolkozni azon, hogy meg kellene fordítani, akkor fogja magát és bukfencezik egyet. Bevallom, amikor olvastam ezt egy recept leírásában kételkedtem, de ez tényleg forog! :D Nagyon vicces megsütni.

Ennyi lett a negyed kilós túróból - igen, megálltam, hogy ne egyek bele! :)


Ami pedig utána következik, az valami fenséges: finom, édes, de nem gejl, könnyű, puha finomság.
Lehet lekvárral tálalni, olyan elvetemült tejföl-fanoknak, amilyen én vagyok még fahéjas tejföllel is el tudom képzelni. De igazából mire eljutnál odáig, hogy elővegyél valamit hozzá, addigra úgyis elfogy! :)

Örökkékékazég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örülök, ha leírod a véleményed, kérlek tedd is meg! Amire figyelj: ne tartalmazzon trágár szavakat, ne legyen sértő sem rám, sem más kommentelőkre, vagy bárkire nézve. Ha nem értesz egyet, azt is írd le, de kulturáltan! :) Ha nem jelenik meg az írásod azonnal: ne ijedj meg, moderálás után ott lesz, ha betartottad a fent kérteket! :)